7 Bespaartips voor brandstofverbruik

De brandstofprijzen zijn erg instabiel. Het ene moment zakken ze enorm en vervolgens kruipen ze weer langzaam omhoog. Steeds weer opnieuw een baalmomentje als u de tank vult. Hier kunnen we helaas niets aan veranderen. De brandstofprijzen in Nederland zijn op Noorwegen na de hoogste ter wereld.

Aan de prijzen kunnen we niets doen, maar wel aan het verbruik. Daarom geven u graag een aantal tips waarmee u bespaart op brandstofkosten.

 1. Pak de fiets
  Een voor de handliggende tip: gebruik voor korte afstanden de fiets. Een koude motor verbruikt meer brandstof dan wanneer hij de kans heeft om goed warm te lopen. Ook verbruikt kort optrekken en afremmen meer brandstof dan langdurig lange afstanden rijden. Bovendien zijn korte afstanden schadelijker voor de motor.|
 2. Airco uit, ramen open
  De airconditioning van een auto werkt op brandstof. Het gebruik van de airco in de auto leidt tot wel 5 a 10 procent meer brandstofverbruik. Is het echt niet uit te houden in de auto? Zet dan bij uw vertrek de ramen open, zodat de auto van binnen al wat afkoelt. Op deze manier hoeft de airco minder hard te werken om de gewenste temperatuur te bereiken.
 1. Gebruik een tankkaart
  Ook als particulier kunt u een tankkaart aanvragen, bijvoorbeeld bij UnitedConsumers. Hierdoor spaart u altijd gegarandeerd 6 cent per liter brandstof.
 1. Plan vooruit
  Gaat u op vakantie? Zorg dan dat u met een vrijwel lege tank de grens over gaat. In Duitsland en België bent u namelijk altijd goedkoper uit. En als u de kans heeft om via Luxemburg naar uw vakantiebestemming te gaan, bespaart u maar liefst 25% op een liter brandstof.
 2. Anticipeer op het verkeer
  Door vooruit te kijken kunt u voorkomen dat u vaak moet remmen en onnodig moet versnellen. Staat er bijvoorbeeld een stoplicht op rood, laat het gas alvast los en rem eventueel af op de motor, in plaats van te remmen. Hetzelfde geldt op de snelweg. Ziet u in de verte al rode remlichten, wacht dan niet tot het laatste moment, maar laat het gas alvast los. U rijdt niet alleen zuiniger, maar ook veiliger.
 1. Op tijd doorschakelen
  Hoe meer toeren de motor maakt, hoe meer brandstof deze gebruikt. Schakel daarom op tijd door naar de volgende versnelling. U kunt vaak horen aan de motor als het tijd is om te schakelen. U kunt natuurlijk ook de toerenteller in de gaten houden. Schakel tussen de 2000 en 2500 toeren. U zult merken dat dit na een tijdje automatisme wordt.
 1. Zet de motor af bij langere wachttijden
  Bij de meeste moderne auto’s is het start-stop systeem ingebouwd. De auto slaat af op het moment dat u stilstaat en de koppeling loslaat. Heeft uw auto dit systeem niet? Zet de motor dan af als u verwacht dat het wachten 30 seconden of langer gaat duren. Het starten van de motor kost natuurlijk wel brandstof, maar het kost meer brandstof om uw auto een halve minuut stationair te laten draaien.